healthmedia's Blog

декември 18, 2009

Валерия Маринова: Около 4000 деца са били обслужени в Детската клиника на УМБАЛ „ д-р Георги Странски” Плевен от края на януари

Filed under: Агенция Фокус — rq85 @ 9:40 am

Около 4000 деца са били обслужени в Детската клиника на УМБАЛ „ д-р Георги Странски” Плевен от края на януари. Това каза пред Агенция “Фокус” д-р Валерия Маринова – детски невролог в Детска клиника на УМБАЛ „ д-р Георги Странски” Плевен. По думите й не всички деца са били стационарно болни, някои от тях са били консултирани следоперативно. Около 200 деца са били с епилепсия или със съмнения за епилепсия и е трябвало да се уточняват. 28 деца са били с интоксикация и с церебрална симптоматика.
„Основното, за което кандидатства клиниката във връзка с инициативата „Българската Коледа”, е ЕЕГ-апарат. В детската клиника към университетската болница има интензивно отделение и детски неврологичен сектор. В сектора се обгрижват деца с аномалии на нервната система, с генетични заболявания. Диагностичното им уточняване изисква доста голям диапазон от изследвания за уточняване на диагнозата и много често се налага да правим електроенцефалография”, заяви д-р Маринова. Тя отбеляза, че към момента клиниката не разполага с такъв апарат, но се надява да получи такъв благодарение на „Българската Коледа”. „Апаратът ще бъде от полза при изследването на децата, част от които са на възраст под три години. По този начин те няма да бъдат пренасяни до други отделения. В отделението се лекуват тежко болни деца така, че имаме нужда и от перфузори, и от монитори”, посочи д-р Маринова.
Тя добави, че Детската клиника в Плевен поема целия регион на Северна България – Севлиево, Ловеч, Велико Търново, като в нея се лекуват деца с различни заболявания.
Аделина ГЕОРГИЕВА

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: